Selecteer een pagina
Monitoring akkervogels, geleedpotigen en vegetatie in GLB-pilots toekomst- bestendige landbouw
Strokenteelt met kruidenstroken.

Van den Borne Aardappelen uit Reusel voert diverse onderzoeksprojecten uit in het kader van het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) gericht op een toekomstbestendige landbouw. De projecten worden met landelijke en lokale partners uitgevoerd aan beide zijden van de Nederlands Belgische grens (in de Brabantse en Belgische Kempen). Eco Consult is één van de partners bij het Fieldlab Biodiversiteit. Hierin worden maatregelen getroffen om de biodiversiteit te verhogen en biologische landbouw door te ontwikkelen. 

Onder leiding van onze senior-ecoloog Ron Theunisz voeren collega’s Elmer Niederberger en Maurice Theunisz sinds 2022 de monitoringen uit samen met betrokken agrariërs, Natuur en Weidevogelvereniging Reusel-De Mierden en studenten van HAS Green Academy

De focus van het onderzoek ligt op akkervogels, geleed-potigen (insecten e.d.) en vegetatie. Onder meer worden kruidenrijke rijpaden en landbouwpercelen onderzocht op de voorkomende soorten en functionaliteit zoals het aantal bestuivers en natuurlijke plaagbestrijders. Ook wordt advies gegeven over maatregelen zoals nestbescherming en maaibeheer.

Presentatie deelonderzoeken december 2023.
Bloeiende vegetatie in strokenteelt

Jaarlijks worden de resultaten gepresenteerd aan de onderzoekers, analisten, beleids-makers en studiebegeleiders. Hieronder zijn de belangrijkste conclusies per deelonderzoek over 2022 en 2023 weergegeven.

De akkervogels worden gemonitord volgens het Meetnet Agrarische Soorten (MAS). In de periode april tot en met juli zijn nesten van akkervogels beschermd en is minder gemaaid op specifieke delen. Uit de monitoring bleek een toename van soorten bij 8 van de 16 doelsoorten, waaronder de veldleeuwerik. Voor 3 soorten (patrijs, torenvalk en wulp) is er sprake van een afname. Bij andere soorten is er (nog) geen significant verschil gemeten. Twee jaar is niet voldoende om een trend te kunnen laten zien. Verwacht wordt dat door het uitbreiden van het areaal extensieve grasstroken en struweelranden langs slootkanten, de aantallen voor de diverse soorten toenemen.

Er is een vegetatieopname gemaakt volgens de Tansley-methode om trends te kunnen bepalen in de kruidenrijke stroken van zowel de ingezaaide als natuurlijke bermen. Er zijn 260 soorten aangetroffen waarvan 43 soorten die nectar en stuifmeel leveren aan insecten die ook landbouwgewassen bestuiven en/of plagen bestrijden.

De geleedpotigen zijn middels transecten, iScouts en bodemvallen onderzocht. Er zijn meer dan 10.000 exemplaren geteld verspreid over ± 250 soorten waaronder veel plaagbe-strijders als lieveheersbeestjes, sabelsprinkhanen en soldaatjes en bestuivers als zweefvlie-gen, hommels en bijen. Dit is gunstig te noemen en draagt zowel bij aan de bestuiving van relevante gewassen zoals bonen/doperwten, zonnebloemen en pompoenen, als aan het voorkomen van plagen.

 

Met de verzamelde data, analyses en adviezen leveren we een bijdrage aan een toekomstbestendig buitengebied (natuur, landbouw, bodem, water en emissies). Het draagt bij aan de kennis over en effecten van maatregelen in het ecosysteem waarbinnen akkerbouwers, veehouders, gemeenten, natuurbeheerders en waterschappen opereren.

Voor meer informatie over de GLB-regelingen kunt u contact opnemen met Kees van Renswouw. Over de onderzoeksmethodes en effecten met Ron Theunisz.