Er blijven teveel kansen liggen
Met de huidige kennis en ervaring op het gebied van (extreme) neerslag en (extreme) verdroging lijkt het logisch dat we bufferingsmogelijkheden creëren om regenwater langdurig vast te houden en – wanneer nodig – weer (traag) af te geven. Vooral bij renovaties en nieuwbouwprojecten in de stedelijke omgeving liggen hiervoor de nodige kansen. Helaas is het tegendeel waar. Veel renovatie- of nieuwbouwplannen die nu worden opgepakt, lagen al enige tijd op de plank en voorzien daardoor vrijwel niet in klimaatvoorzieningen. Niet bovengronds en ook niet ondergronds.
Dezelfde situatie zie ik in het landelijk gebied. In het verleden zijn veel landbouwgebieden drooggelegd en ingericht op maximale afwatering. Nog steeds worden jaarlijks kilometers drainage aangelegd, ook op de droge hoge zandgronden. Het huidige plattelandsbeleid speelt nog te weinig in op vernatting en verdroging èn benut de bodem daarbij nog te weinig. Een gezonde, vitale en humusrijke landbouwgrond is bij vernatting en/of verdroging namelijk belangrijker dan men denkt.
Het begint bij de bodem
Mijn pleidooi is dat we met de huidige klimaatontwikkelingen niet meer alleen moeten denken in het treffen van technische voorzieningen. Het begint bij de bodem! Zorgen voor een bodem die werkt als een spons, is absoluut noodzakelijk om èn geen natte voeten te krijgen èn niet compleet te verdrogen. Dat geldt zowel voor in de stad of het dorp als op het platteland. De stedelijke omgeving en het ommeland zijn immers nauw met elkaar verbonden, zowel op ecologisch en bodemkundig gebied als voor wat betreft watersystemen.
Het is nodig om de noodzakelijke wateropslag over grotere gebieden beter te regelen en daarbij intensief samen te werken als grondeigenaren, gebruikers en belangenbehartigers. Stedelijke invulling, landbouw en natuur moeten mijns inziens in veel nauwere samenhang worden opgepakt. De huidige situatie is echter vaak anders.
Land(her)inrichting 3.0
We accepteren nog te vaak te kleinschalige, te beperkte en te lokale oplossingen en hopen dat we daarmee de situatie kunnen redden. Volgens mij is dat dweilen met de kraan open, om maar eens een bij het onderwerp passend gezegde te hanteren. Meer robuuste ingrepen in het landelijk gebied en soms ook in stedelijk gebied zullen nodig zijn om een constante afvoer èn aanvoer van noodzakelijk vitaal water blijvend te regelen. Nodig is dan een land(her)inrichting en of ruilverkaveling nieuwe stijl, gericht op een vitale bodem, waterregulatie en meer biodiversiteit. Toekomstmuziek? Ik hoop het niet.
Verdroging en verzuring is het probleem
Eenmalige kans?
Extra wateropslag in de bebouwde omgeving kan en moet bij renovaties worden meegenomen. Voor nieuwbouw zou het een voorwaarde moeten zijn dat vanaf de tekentafel tot en met de bouwvergunning nieuwe watersystemen worden meegenomen in de planvorming. Nederland heeft een grote bouwopgave en moet de komende jaren nog vele miljoenen woningen en wellicht hectares aan bedrijventerreinen realiseren. Dit wetende, hebben we nu een eenmalige kans om zonder veel extra kosten toekomstige klimaatproblematiek op te vangen in de buitenruimte.
Eco Consult heeft van bovenstaande zaken veel praktische kennis en ervaring in huis en adviseert daarmee over de volle breedte van zowel het stedelijk gebied alsmede het platteland. Met name het combineren van bodem en waterkennis aan beleidsontwikkelingen in het stedelijk of landelijk gebied maakt ons uniek.
Harte Hartlief >>